Cinco Jotas.

Project description

Creative direction.
Tarruella Trenchs

Project leader.
Elsa Noms

Team.
Núria Calderón, Núria Martínez, Bárbara Beserra

Area.
267 m2

Client.
Osborne

Photography.
Meritxell Arjalaguer

Graphic design.
Run Design

Design intent

(+)

Osborne, a renowned family business commissioned us to renovate the Cinco Jotas restaurant located in the Salamanca district of Madrid.  The aim was to transmit the passion for tasting 5J – Iberian acorn-fed ham – and the culinary experience of their high quality products.

Having in mind the idea to thrill diners, we evoked the experience to convey the essence and values of the brand through the care of details in the interiors, which have a reminiscent of the Dehesas grassland, the place where purebred Iberian pigs are raised.

The restaurant is set in a four-story building with a small layout configuration. Our priority was to rearrange the existing spaces, keeping the street level for the bar area, the middle floors for the restaurant, and the top floor as both an outdoor restaurant and a cocktail bar area to enhance the ambience during the evenings.

The main staircase, which serves as the backbone throughout the levels, was kept, but it was finished with a set of black iron plates on the side that become handrails penetrating all floors, and are inspired by the knives used by ham cutters. The steps are finished in wood to provide coziness to this special feature of the restaurant.